Aangenaam. Sigmund?



Vorige week hielden we het met Marie Kondo redelijk luchtig & praktisch (no papers on your desk). Het thema daarvoor was iets steviger van aard: genderongelijkheid.

Vraag me niet hoe – maar ze hebben het tot in de wandelgangen van Belfius gehoord en door een of andere telepathische goedgezind (het was gewoon International Equal Pay Day) werd deze boodschap in De Standaard van 18 september ook gepubliceerd. Op de cover dan nog wel.

“Vandaag laat Belfius 1/4e van deze voorpagina leeg. Dat is evenveel als de loonkloof tussen vrouwen & mannen in België.”

Hoe geweldig ik dit allemaal ook vind – ik ga er deze week geen vervolg over schrijven. Dadelijk denkt u nog dat ik een pedant zelfzekere feministe ben (zo eentje van de nieuwe generatie) – of YouCap een gevaarlijk vrouwenbastion (vier vrouwen plus één man).

Vrees niet. Of toch? Want ik ga het wel hebben over – robotten (vind ik beter klinken dan robots). Meer bepaald de sollicitatierobot.

Want die is aan een opmars bezig.

Wat & waarom?

1. Sigmund is een robot (met oplichtende ogen) en stelt je vragen als: “Hoe ziet jouw droomleven er over 20 jaar uit?” (niet echt origineel voor een high-tech robot lijkt me). In een gesprek met Sigmund worden je intonatie, spreeksnelheid, woordkeuze en gezichtsuitdrukkingen grondig geanalyseerd. Sigmund is kort gezegd software op een sokkel.

2. Sigmund (AI in het algemeen) kan tijd besparen (jobs ook) maar heeft eveneens potentieel om betere kandidaten te selecteren. Een veel objectievere aanpak dus aangezien kandidaten niet meer worden beoordeeld op basis van hun CV. “Recruiters maken bewust of onbewust onderscheid tussen de mensen die ze voor zich hebben. Dat hoeft niet eens verbaal te zijn. Met een robot sluit je dat uit.”

Volgens HR-specialist Bas van de Haterd is er maar één manier om gelijkheid (komt dat zware thema toch weer boven) in de wrede selectiewereld te bekomen: selecteren op kwaliteit & kunnen. En daar is technologie volgens hem essentieel voor.

Het doel heiligt de middelen, so they say.

Wat denkt u ervan?

(Volgende week misschien toch eens een vervolg aan wijden.)

#trendythursday

Bron: de Volkskrant zaterdag 5 september

https://blendle.com/i/de-volkskrant/waarom-wilt-u-deze-baan/bnl-vkn-20200905-12263668

 

 

fotofeldenkrais.png

De Feldenkrais methode

pleasurepause2.jpg

The pleasure pause

goalsgoalsgoals.jpg

Doelstellingen en zo