De staycation

Collega Annelyn twijfelt: nog last minute een vakantie boeken of rester à la maison?

Als het aan Machteld Van Gelder lag, geen twijfel mogelijk. Want Machteld Van Gelder is er helemaal klaar mee, met dat op reis gaan.

Een pleidooi voor de 'staycation':

"Nog los van de vraag of het bezoeken van wereldsteden en snikhete landen en hun soms ronduit vieze stranden leuk is, vraag ik me af of het verstandig is om een groot bedrag uit te geven in drie weken. Doordat ik zoveel mensen geld en tijd zie uitgeven aan wat ik soms niet anders kan zien dan het stukslaan van de tijd, ben ik gaan twijfelen aan wat eigenlijk de ziel is van vakantiereizen.

Is dan het onbewuste doel van vakantie om tot het inzicht te komen dat het thuis het allerfijnst is?

Het is inderdaad heel kalmerend om je hoofd op een gestreken kussensloop te leggen en je tussen gladde lakens te mogen vlijen in een kamer waar alles op elkaar is afgestemd. Net als vroeger, toen je moeder nog alles voor je deed. Maar voor die service hoef je niet op reis. Gewoon de vakantie schrappen en het geld uitgeven aan muurverf en katoensatijnen lakens in dezelfde kleur. Plus veertig weken geld uittrekken voor een poetshulp.

Verre reizen, bijzondere reizen – het lijkt alsof wat schaars is, ook bijzonder is. En het lijkt alsof wat bijzonder is, meerwaarde geeft aan ons leven. Het komt misschien door het misverstand dat reizen die ervaring moet bieden. Of op zijn minst de nodige afleiding.

Sommige mensen gaan misschien op vakantie om problemen te vergeten. Maar iedereen die wel eens heeft geprobeerd problemen te vergeten weet: dat gaat niet, ze blijven zich voortdurend melden.

Sommige reizen hebben misschien als doel om ‘tot jezelf te komen’. Maar de mentale belasting die het kost – het kiezen van de bestemming, inpakken van koffers, de uren op vliegvelden, in vliegtuigen, in busjes en de omgang met onbekende anderen op de bestemming – is allemaal onrust die er misschien juist níet toe leidt dat je tot jezelf komt. 

Wat is er eigenlijk sinds de jaren 60 gebeurd, dat we het kweken van tien soorten rozen, het borduren van een complex patroon of andere huiselijkheid ‘saai’ vinden, en passief op een olifant die door een snikhete jungle sloft ‘avontuurlijk’?"

Annelyn?

Lees het volledige artikel: https://m.standaard.be/cnt/dmf...

thuiswerken.jpg

De thuiswerkspecial

fotofeldenkrais.png

De Feldenkrais methode

pleasurepause2.jpg

The pleasure pause