Doelstellingen en zo

'A goal without a plan is just a wish.' 

Niet een quote die ik direct van De Kleine Prins lui-même zou verwachten - die zegt immers dingen als 'het zal net zijn of ik je in plaats van sterren een massa rinkelbelletjes heb gegeven' en 'de mensen kruipen in sneltreinen maar ze weten niet meer wat ze zoeken - ze maken zich druk en draaien in een kring rond.' 

De quote komt echter van de schrijver van Le petit Prince, Antoine De Saint-Exupéry. Die was ook piloot - wat de quote dan wel begrijpelijk maakt.

Ik doe moi-même basically niet aan doelen. Ik vind het kapitalistisch klinken. Dat is natuurlijk quatsch. 

Maar ik ben meer iemand van het gevoel - dan van het doel. Doelstellingen hebben iets benauwend voor mij. Alsof ze klaar staan mij (en mijn gevoelens) te beperken en te limiteren tot een bepaald en gefixeerd ding - een doel dus. Dat is natuurlijk ook onzin.

Ik denk doorgaans in 101 (1001) richtingen - behalve in de richting van een concreet en mooi geformuleerd doel. Op dat vlak kan ik dus nog heel wat leren. Want het begint me weleens te frustreren - zo precies nooit niks écht te bereiken. 

Een doel kan je bereiken. Maar daarvoor heb je volgens De Saint-Exupéry ook nog een plan nodig. 

Aan het begin van het nieuwe jaar schreef ik wel een soort van doelstelling op trouwens, namelijk: '2023: get your act together' - wat dat ook moge betekenen.

Maar daarop volgde wél een hele wishlist van dingen die ik denk te willen (in 101 richtingen) met de nadruk op 'denk'.

Dit zijn ze - ongecorrigeerd (en ongegeneerd):

 • ik wil een Rafeiro Alentejano hond (een soort Portugese herdershond)
 • ik wil mijn eigen bomen 
 • ik wil iets met kleren doen
 • ik wil Portugees kunnen spreken
 • ik wil een stuk grond kopen
 • ik wil een boek schrijven
 • ik wil dat YouCap groeit
 • ik wil een film maken
 • ik wil naar Japan
 • ik wil piano kunnen spelen
 • ik wil succesvol zijn
 • ik wil pony's (...)
 • ik wil tapijten maken en verkopen
 • ik wil karaoke zingen

Nu nog een plan.

thuiswerken.jpg

De thuiswerkspecial

fotofeldenkrais.png

De Feldenkrais methode

pleasurepause2.jpg

The pleasure pause