Get ready for the futureLieve mensen, het einde van 2019 is in zicht. En er staat niet zomaar een nieuw jaar voor de deur maar een heel nieuw decennium! Dat durft de verbeelding al eens aan te wakkeren.

Met die blik strak op de toekomst ontwierp ook Agoria een studie rond de grote trends op de arbeidsmarkt de komende tien jaar. Ideaal voor onze Trendy Thursday rubriek dus.

Want wat kunnen we zoal verwachten van dat aanstormende era? Aan digitalisering (mijn stokpaardje) en nog meer digitalisering is geen ontkomen aan. Zoals Wouter Torfs het afgelopen zondag in de zevende dag zei over Black Friday; it’s a given en laten we er gewoon het beste van maken. Ok, ik luister.

Vier concrete aanbevelingen van de studie Shaping the future of work:

  1. Digitale trends veranderen snel. Hence, 4,5 miljoen werknemers zullen moeten upskillen om “bij te blijven” (ik kan misschien naar een workshop videovacatures).
  2. Wat bijschaven van de actieve werkpopulatie is echter niet afdoend. Bepaalde groepen zullen een volledige omscholing behoeven. Men zal gerichter moeten communiceren over opportuniteiten en mogelijkheden op de arbeidsmarkt (overweeg een job als filiaalleider bijvoorbeeld).
  3. Activatie van bepaalde groepen door werk aantrekkelijker te maken. Meer work life balance (yes please!), flexibeler werktijden (moet echt kunnen) en interessanter takenpakket (& loonpakket misschien…oeps).
  4. Maar het doorlopen van de eerste drie stappen zal nog niet voldoende zijn volledig aan de veranderende vraag van de toekomst tegemoet te komen. Hence, meer robots en productiviteitsstijging (nog meer zelfscan kassa’s?).

Als copywriter houd ik uiteraard meer van het woord dan het getal. Toch wil ik nog enkele interessante cijfers meegeven.

  • In 2030 zullen 584 000 vacatures niet ingevuld geraken (tenzij we iets ondernemen dan).
  • Voor elke job die in de toekomst zal verdwijnen (kassierster bijvoorbeeld), komen er 3,7 nieuwe jobs bij (maak kennis met de consumptiecoach).
  • Top 3 sectoren waarvan vacatures in 2030 procentueel niet zullen worden ingevuld: gezondheidszorg 18%, ICT 18%, onderwijs 13% (carrièreswitch?).

Conclusie: met 584 000 vacatures in het vooruitzicht zal het in onze business niet aan werk mankeren. We kijken er alvast naar uit!

Bron: https://www.agoria.be/bethechange/brochure/brochure_NDL_RGB_2019.pdf

 

 

fotofeldenkrais.png

De Feldenkrais methode

pleasurepause2.jpg

The pleasure pause

goalsgoalsgoals.jpg

Doelstellingen en zo