Internationale Vrouwendag 2023

Ik kan het niet helpen om op deze Internationale Vrouwendag toch een klein beetje een stok in het hoenderhok te gooien. 

Zo zal het aanvankelijk lijken alleszins. Maar indien u, net als ik, een persoon bent van de nuance zal u mij vast niet aan de figuurlijke schandpaal willen.

Het valt mij op dat in het herstellen van de man-vrouw balans (disbalans) nogal 'mannelijke' methodes worden gebruikt. Ik verklaar mij nader. 

Het gaat bijvoorbeeld vaak over vrouwen 'power' (in plaats van empowerment). In de nieuwe beeldvorming is de hedendaagse (geslaagde) vrouw een 'powervrouw', met als je het mij vraagt overwegend 'mannelijke' kwaliteiten als hebbende een succesvolle carrière, een vlot functionerend gezin, grootse ambities of doelstellingen (of alleszins een ronkende achterban op Instagram) en is deze 'powervrouw' doorgaans ook nog 'getoned' van de fitness of alleszins gestroomlijnd van de yoga. 

Ik ga hier uiteraard nogal kort door de bocht maar de hedendaagse 'powervrouw' staat strak, is on point (en on time) en weet wat ze wil. Ze heeft targets, liefst ook een dijkloof en is in control, zeg maar.

Wat de hedendaagse 'powervrouw' echter niet meer zo is (of mag zijn), is lief, zacht, geduldig, begripvol, emotioneel, receptief, wat in feite de ware vrouwelijke kwaliteiten zijn - die overigens losstaan van sekse maar die we allemaal meer in ons mens-zijn hebben te cultiveren (willen we naar een meer evenwichtige en vreedzame samenleving evolueren).

Begrijpt u de nuance?

Weet je, ik ben zelf een vrouw en niet eens zo'n vrouw-vrouw (ik heb bijvoorbeeld weinig tot geen moedergevoel) maar om in deze tijdsgeest als vrouw te leven of mee op te gaan in onze samenleving heb ik het gevoel dat ik me heb te bewijzen enigszins in mijn eerder mannelijke eigenschappen. Ik word geacht te weten wat ik wil, doelen na te streven en gezwind en zelfzeker (liefst in broekpak) van manager functie naar de crossfit te wervelen. 

Er is weinig sprake meer van liefde, als je het mij vraagt, enkel van schema's. 

De na te streven stereotypes heden ten dage zijn houd het hoofd hoog en het hart koel - of we nu man of vrouw zijn.

Uiteraard heeft dit onderwerp vele en delicate lagen waarvan ik er net maar eentje lichtjes heb aangeraakt maar laat ons toch niet in de val trappen door van de nieuwe vrouw een 'girlboss' te maken want dat is gewoon oude wijn in een nieuwe zak.

Begrijpt u de nuance?

thuiswerken.jpg

De thuiswerkspecial

fotofeldenkrais.png

De Feldenkrais methode

pleasurepause2.jpg

The pleasure pause