Kandidaten anno 2022

Er circuleerde laatst een filmpje op LinkedIn waarin er nogal 'to the point' het verschil tussen job sollicitanten vroeger en nu werd uitgebeeld. Nu ja, niks tegen het uitbrengen van statements, integendeel. Zeker als er een kern van waarheid inzit.

Want dat de kandidaat van nu geheel niet meer de kandidaat van vroeger is, kunnen wij ook unaniem bevestigen.

Ik ken de statistieken niet precies maar er zijn heden meer (veel meer) vacatures dan kandidaten en dat verschil vertaalt zich nijpend in de realiteit. En op de weinige kandidaten die er zijn, kan je tegenwoordig niet meer echt rekenen. Ze zijn (lijken) geïnteresseerd in een bepaalde vacature - mogen op gesprek en dan sturen ze hun kat.

Voicemails, emails of berichten worden niet meer beantwoord. Kandidaten lijken wel voortvluchtigen en recruiters voelen zich als stalkers. 

Maar net als de ramp van de zwarte pest in de Middeleeuwen achteraf eigenlijk een verbetering in de situatie van de werkenden tot gevolg had - omdat zij minder in aantal waren konden zij meer eisen stellen - zal ook deze post-Covid/transitie tijd het landschap van de arbeidsmarkt geheel veranderen.

De vraag is alleen 'hoe' of naar welke werkformule willen we eigenlijk zelf evolueren?

Suggesties welkom.

thuiswerken.jpg

De thuiswerkspecial

fotofeldenkrais.png

De Feldenkrais methode

pleasurepause2.jpg

The pleasure pause