Lege stoel

Kent u 'De stoel' - een wedstrijdrubriek op VRT waarin mensen zo vlug als enigszins mogelijk is met een of ander bizar of net heel doorsnee voorwerp in een strandstoel moeten geraken waarvan de locatie niet wordt gemeld maar die men op zicht herkent als een plaats in de buurt - 'zeg da's hier in de speeltuin achter den hoek, pakt dien broodrooster en spoeit u!'?

Wel die stoel raakt meestal wel ingevuld aangezien er vakantietickets mee te winnen zijn en ik geef toe het heeft ook wel een hoog entertainment gehalte. Ik zou er zelf nog aan meedoen, geloof ik.

Maar de vergelijking die ik hier echter wil maken, is dat de stoelen op de arbeidsmarkt meer en meer leeg achterblijven want een job winnen, daar komen mensen blijkbaar minder en minder voor in actie.

'Als je als bedrijf nu iemand ontslaat, loop je het risico die arbeidsplaats niet gevuld te krijgen’, zegt Frank Vander Sijpe, expert bij Securex. 'We horen bij de werkgevers dat ze liever iemand op de stoel hebben die niet volledig voldoet dan achter te blijven met een lege stoel.'

Het is ook nogal duur om iemand te ontslaan en mensen zelf nogal honkvast en gehecht aan hun anciënniteit. Dat maakt dat de markt nogal strop raakt, statisch. Weinig beweging. Iedereen kijkt de kat wat uit de boom. Niemand durft nog springen. 

Maar al dat vastklampen aan zekerheden gaat wel ten koste van... 'Door eens van job te veranderen, krijg je meer creativiteit, word je meer op de proef gesteld en worden je vaardigheden getest. En het verhoogt de gedrevenheid’, zegt Vander Sijpe.

Wie durft?

https://www.standaard.be/cnt/d...

thuiswerken.jpg

De thuiswerkspecial

fotofeldenkrais.png

De Feldenkrais methode

pleasurepause2.jpg

The pleasure pause