Retail still rocksZo voelde ik me gisteren toen ik iets ging afrekenen bij de Hema op de Meir. Leeg. Zoals de kassa’s.

Hoewel ik al lang niet meer in de Hema was geweest, ben ik ook niet van gisteren. Zelfscan kassa’s van de Delhaize bedien ik intussen bijvoorbeeld heel goed.

Vanwaar dan toch mijn verbazing? Ben ik niet klaar voor de trends van de toekomst? En als ik me als klant al zo getroebleerd voel, wat mag je als werknemer dan eigenlijk nog verwachten van die retailsector?

Tijd om er wat meer over te lezen. Want een professional in het vak heeft altijd meer recht van spreken dan een overgevoelige, emotionele klant (ik dus).

Volgens Kurt Vanhaeverbeke, commercieel manager bij IKEA, is er zeker nog hoop voor mensen die zich kandidaat willen stellen in de retailsector. Hij baseert zich op maar liefst vijf pijlers. Werk verzekerd dus!

  1. klantervaring: the good old customer experience. Klanten kopen omdat ze een bepaald gevoel krijgen bij een product of winkel. In een depot zonder een levende ziel, met alleen maar zelfscan kassa’s gaat dat dus niet lukken.
  2. klimaatjobs: duurzaamheid is de toekomst. Dat weet iedereen. Ook in de retailsector. Door hier op in te zetten, creëren we met andere woorden extra jobs. Denk aan reparatiediensten of tweede-kans-aanbod (een Climate Manager, bestaat dat al?)
  3. gemak: consumeren moet gewoon makkelijk zijn. Anytime, anywhere, voor ieder wat wils. Niet iedereen is echter zo gesteld op anonieme aankopen vanachter zijn pc. Ergo het bestaan van fysieke winkels blijft belangrijk.
  4. digitalisering: die nieuwe snufjes en technologische innovaties, allemaal goed en wel. Maar wie gaat dat blijven verzinnen? Gespecialiseerd personeel dus.
  5. branding: als retail merk heb je een bepaalde missie of associeer je jezelf met bepaalde waarden. Wie anders kan dat imago beter vertegenwoordigen dan de werknemers zelf? (Selecties with a twist?)

Ik ben alvast gerustgesteld. Misschien kan ik dat thema van die zelfscan kassa’s dan eindelijk laten rusten. Want de hoeveelste keer is het nu al dat ik het daarover heb?

PS Wij zoeken nog mensen in de retail: zowel shop- als assistent-shopmanagers. Momenteel in regio’s Tielt, Wetteren en Heist-op-den-Berg. Lees hier wat het inhoudt:

  • https://www.youcap.be/zoek-een-vacature/shopmanager-assistent-m-v/
  • https://www.youcap.be/zoek-een-vacature/shopmanager-m-v/

#trendythursday

Bron: https://www.hln.be/geld/jobs/zo-is-het-om-te-werken-in-de-retailsector-volgens-de-werknemers-zelf~a10a7cfa/

memerightoutfit.jpg

Dresscode

schooloffice.jpg

School office

eenseptember.jpg

Kiss & Ride